Union Bluesband 2022: Soft City

Oslobandet Soft City vant finalen i Union Bluescup under Notodden Blues Festival i august 2021 og er dermed unionsband i 2022. Vi har stilt spørsmålene på plakaten og fått en fin video tilbake.

Oslo-baserte Soft City startet med en felles fascinasjon for musikk i blues- og soulsjangeren. De har latt seg inspirere av artister som Knut Reiersrud og The Meters, og musikken deres er influert av soul, afrobeats og rock. Med musikere fra band som Kanaan, Dark Roast og Klossmajor, er en livekonsert spekket med hardtslående riff, suggererende rytmer, sjelfulle melodilinjer og virtuose soloer!

I august 2021 ble altså Soft City kåret til vinner av Norsk Bluesunions Union Bluescup og vil turnere i Norge hos bluesklubber -og bluesfestivaler. Vinteren 2022 slipper de sin debutplate. Hjemmeside: https://softcityband.com/

Soft City er: 
Thea Paulsrud – vokal
Ask Vatn Strøm – gitar
Håvard Ersland – orgel
Kim André Tønnesen – bass
Bård Berg – trommer
 
Nedenfor kan du lese artikkel fra Bluesnews nr 123 februar 2022
Tekst: Rune Endal, Bluesnews - Foto: Per Ole Hagen
 

SOFT CITY -Union Bluesband 2022

Finalen i bandkonkurransen Union Bluescup blir arrangert hvert år under bluesfestivalen på Notodden. I fjor var det seks band som knivet om seieren på klubben Bellman den første helga i august. Da Soft City ble utropt som vinner var det virkelig en samstemt og populær avgjørelse. Det velspillende bandet med Thea Paulsruds praktfulle stemme i front imponerte både dommerne og et publikum som ikke la skjul på hvem som var favoritter. Dermed er det Oslobaserte Soft City som dette året turnerer rundt i bluesklubber og festivaler med tittelen Union Bluesband.

Idéen til bandet oppsto da gitaristen Ask Vatn Strøm og trommeslageren Bård Berg begynte i samme klasse på Norges Musikkhøgskole i 2015, men først to år senere ble det en realitet. De fikk med seg de tidligere skolekameratene Kim og Sven Eivind, og bandet var i gang som kvartett. Ett å ha spilt sammen en stund kom Håvard kom inn og erstattet Sven Eivind.

- I starten var planen at vi fire skulle dele på ansvaret med å synge, men det ble fort klart at det greieste var å få inn en som virkelig kunne det, forteller Ask. - Løsningen ble den felles vennen Thea.

Den første tiden het bandet Paulsrud Band etter vokalist Thea. Men Thea hadde også et soloprosjekt, så det ble ofte forvekslinger mellom de to bandene. De skiftet navn til Soft City, etter billedboken til Pushwagner.

- Først og fremst synes vi estetikken i boka er svært tiltalende, men også tematikken fascinerer oss i stor grad, forteller Ask.

Han forteller videre at Knut Reiersrud var bandets store helt i starten. De var fascinert av hvordan han implementerer funk og soul i bluesmusikken. Senere har også artister som Aretha Franklin, The Meters, alle tre King-gitaristene og Betty Harris vært viktige inspirasjonskilder.

- Før vi var med i cupen i 2021 gjorde vi en del forskjellige konserter. Debuten vår var på Finnstadfest - en liten lokal festival i Hamartraktene. Senere var det Serendip-festivalen i Oslo, Jæren Bluesklubb, Blå, Trebåtfestivalen i Risør, Egersund Visefestival og en liten turné vi snekra sammen selv med konserter i Risør, Stavanger og Imsland, forteller Ask.

Union Bluescup

Thea forteller at hun hadde hørt om Union Bluescup allerede noen år før bandet meldte seg på. Hennes foreldre reiste nemlig hvert år til Notodden på festival. Det var etter at bandet hadde spilt på Jæren Bluesklubb at de virkelig ble interessert og bestemte seg for å melde seg på cupen. Dette var bandets første møte med bluesmiljøet, og Thea forteller at denne kvelden førte til at de fikk lyst til å bli bedre kjent med bluesmiljøet.

- Forventningene vi hadde med å melde oss på cupen var først og fremst å få spille og møte andre på vår alder som spiller blues. Og vi håpet jo på seier, tenk så stas om vi hadde fått reise rundt til mange klubber og spille konserter! sier Thea.

- Selve konkurransen på Notodden var gøy og spennende, fortsetter Thea. - Det var veldig kult å høre alle sammen, og i hvor mange retninger man kan peile bluesen! Det synes vi er fett, å høre hvordan man kan tilnærme seg det på forskjellige måter. Ellers var det fint å få tilbakemeldinger på det vi gjør, og selvfølgelig å få oppleve stemninga på Notodden. Vi gleder oss til dette året, forhåpentligvis uten restriksjoner! Vi håper å knytte mange nye bekjentskaper, få masse live-erfaring og utvikle oss musikalsk, samtidig som vi håper å nå ut til mange nye folk med musikken vår.

I pandemitiden

Vi spør hvordan bandet har klart seg gjennom pandemitiden, og keyboardist Håvard Ersland kan fortelle at de faktisk har spilt flesteparten av konsertene sine under pandemien. Bandet har også øvd mye sammen, og i tillegg har de spilt inn debutalbumet som vil bli lansert i løpet av 2022. Planen er å først gi det ut digitalt og på CD, og forhåpentligvis også på LP etter hvert.

Han forteller om hvordan musikken deres blir til.

- Mange av låtene blir arrangert ferdig av bandet sammen, men det starter ofte med en demo eller idé fra ett av medlemmene. Thea er den med mest sjelepoesi og skriver derfor mesteparten av tekstene. Vi henter inspirasjon fra mange ulike stilarter, som for eksempel blues, funk og soul, men siden alle i bandet har utdanning innenfor jazzen er det i tillegg mye improvisasjon og fokus på tett samspill.

Bluesmiljøet

Norsk Bluesunion forsøker å forberede unionsbandene på året de skal turnere rundt i klubbene. Det er som kjent så mye annet enn selve musikken man må forholde seg til som musiker i dag, så bandene blir tilbudt kursing i søknadsskriving, bransjeinfo og annet praktisk man må forholde seg til. Vi spør om dette har det vært nyttig?

- Vi er så heldige som får lov til å få kurs med flinke og engasjerte folk fra bransjen, svarer bassist Kim André Tønnesen. - Som et band i etableringsfasen tar vi til oss all kunnskap vi kan få. Det har allerede vært nyttig, og vi ser frem til å delta på flere kurs i 2022.

- Vi har blitt veldig godt tatt imot på alle bluesklubber vi har vært på, fortsetter Kim André. - Det er så gøy å spille konserter når vi får så god respons. Hver gang vi kommer til en ny klubb blir vi møtt med kaffe og god stemning, noe vi setter stor pris på.

- Dere ser at bluespublikummet gjennomsnittlig har høy alder. Har dere gjort noen tanker om det?

- Det er egentlig ikke noe vi tenker så mye over, men vi håper på at vi som ungt band kan bidra til at flere yngre også kommer til bluesklubbene.

- Hva bør bluesmiljøet fokusere på for å rekruttere et yngre publikum?

- Vi tror at det å la unge folk få stå på scenen og spille musikk er noe som kan bidra til dette. Kanskje vi får se mer blues via den kulturelle skolesekken, for eksempel, hvor man får engasjert et yngre publikum gjennom konserter på ungdomstrinnet og videregående skole.

Vi spør avslutningsvis om det er noe spesielt bandet ser fram til i året som unionsband.

- Det å få lov til å reise rundt i Norge og spille på mange nye klubber er veldig stas. Ingen av oss i Soft City har vært på Svalbard før, så det blir nok ekstra gøy å spille på Dark Season Blues.

Soft City består av Thea Paulsrud (vokal), Ask Vatn Strøm (gitar), Håvard Ersland (keys), Kim André Tønnesen (bass) og Bård Berg (trommer).