Union Bluesband 2017: Silo

Silo fra Bremanger vant UBC i 2016 og ble Union Bluesband i 2017. Vi har stilt Iver og Bartek spørsmålene på plakaten og fått en fin video med svar. 

Bluesrockbandet SILO spiller mye eget materiale og består av vokalist Halvor Nesbakk, gitarist Iver Strand Senneset, bassist Bartek Galek, og trommeslagar Oliver Igland.

Fra Youtube og bandets konsert på Buckleys Roots & Blues Joint 14. januar 2017.

Nedenfor kan du lese artikkel fra Bluesnews nr. 103 - februar 2018

SILO - avsluttet året som unionsband i Memphis

Tekst: Rune Endal - Foto: Trond Johnsen/Rune Endal/Nina Hanssen

De fire unge musikerne fra Bremanger i Nordfjord avrundet et innholdsrikt år som turnéband for Norsk Bluesunion med deltakelse i International Blues Challenge i Memphis. Det ble det store høydepunktet blant alle opplevelsene bandet har fått med seg på sin reise i inn- og utland som Union Bluesband 2017.

For de fire kameratene startet den musikalske karrieren i det aktive musikkmiljøet på hjemstedet, der de blant annet fikk god hjelp og inspirasjon fra den lokale Bremanger Rockklubb. Medlemmene i Silo var ikke spesielt opptatt av bluesmusikk da de begynte å spille, men de forteller til Bluesnews at mange bluesband var innom Bremanger, og de stadig hørte blues. Veien inn i bluesmiljøet gikk via Fjæra Bluesklubb på Sandane og festivalen deres, Fjordblues. Etter at de ble invitert til å spille der første gang i 2015 ble de lokale favoritter, og blueskubben ble en viktig støttespiller for dem, spesielt klubblederen Hans Andenæs. I 2016 meldte Fjæra Bluesklubb på bandet til det lokale uttaket til Union Bluescup som ble ­avholdt under Nidaros Bluesfestival i Trondheim. Der kom de på andreplass og kvalifiserte seg derved til finalen i unionscupen på Notodden. Der gikk de som kjent helt til topps.

Bluesnews tok en prat med Silo da de var vel hjemme igjen fra Memphis, for å høre om opplevelsene i USA og få vite litt om hvordan de har opplevd året som unionsband. På spørsmål om det har svart til forventning­ene får vi et ubetinget ja fra bandets gitarist og låtskriver, Iver Strand Senneset. Han sier de var priviligerte som fikk denne muligheten, og at de har fått mye ­nyttig lærdom, mange nyttinge erfaringer og utrolig mange ”kjekke” opplevelser. En av utfordringene har vært at alle fire har vært skoleelever, og at det ikke har vært en selvfølge å få fri til reising og spilling. Vi spør hvordan det har vært å kombinere skole og spilling.

- Det hår gått heilt greit eigentleg, svarer Iver. - Skolene har vært greie å ha med og gjøre. Jeg har fått inntil 10 dager gyldig fravær fra Firda VGS for ”representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå”. Folkehøgskolen Viken på Gjøvik, som Oliver og Bartek har gått på, har også gitt en del albuerom, så det har gått helt fint!

Rimelig nok ble turen til ­Memphis prikken over i-en for Silo. Sammen med ca 250 band fra hele verden fikk de oppleve verdens største bluesshowcase i musikkbyen Memphis. I tillegg fikk de også oppleve litt av stemningen i Mississippi, med blant annet besøk til Clarksdale. Vi spør hvordan de opplevde turen.

- Det var en kjempetur! svarer Iver - Fantastisk å få oppleve USA, Memphis og ikke minst Clarksdale. Det å få være i Clarksdale, gå rundt i gatene der og virkelig suge til seg den unike atmosfæren som er der, var en veldig spesiell opplevelse! Den kvelden vi spilte på Red´s i Clarksdale sammen med Heather Crosse og bandet hennes, Josh Razorblade Stewart og Watermelon Slim, kommer vi til å huske resten av livet!

Silos deltakelse i International Blues Challenge stoppet etter de innledende rundene, men de forteller at også dette var en stor opplevelse.

- Det er utrolig tøft å kunne si at vi har spilt på Beale Street! IBC var en god opplevelse. Et av juryens kriterier i konkurransen var å spille ”true” blues. Altså blues som ligger litt nær røttene. Vår musikk er helt klart bluesinspirert, men lå nok litt lenger på siden av den ”reine” bluesen juryen helst ville sende videre til semifinalen. Uansett var det fantastisk å være med, og å få opptre i Beale Street.

Når vi spør om andre høydepunkter , nevner Iver noen av opplevelsene sist sommer.

- Vi hadde en periode da vi spilte sammenhengende i tre uker. Det var veldig lærerikt og kjekt å prøve å ”turnere” på den måten. Det var også kult å få oppleve å spille på større festivaler og scener som Moldejazz og Notodden Blues Festival! Skånevik Bluesfestival var en av de aller beste opplevelsene i fjor! Der var alt! En koselig plass, godt vær, mye folk, god stemning og mye god musikk, – fra SILO til Morten Abel!

En annen stor opplevelse for gutta i Silo var deltakelsen på Little Steven's Blues School på Notodden.

- Det var veldig moro! sier Iver - Det var kjekt å få være sammen med andre unge – og eldre mennesker – som setter pris på bluesmusikk. Foredraga fra instruktørene var interessante, og det var kjekt og lærerikt å få høre ”Banana” og Bob Margolin sine erfaringer fra lange liv i yrket. Og så var det sjølsagt moro å få møte Steven også! Kjempeartig å få prøve ut Juke Joint Studio.

Iver kan også fortelle at samarbeidet med Norsk Bluesunion har gått på skinner. – Det har fungert veldig bra, skryter han uhemmet. - Norsk Bluesunion har gjort en kjempejobb, og vi har hatt det kjempemoro ute på spilling på alle de forskjellige bluesklubbene rundt om i landet. Musikken vi spiller beveger seg et stykke ut forbi bluesen, og kanskje nettopp derfor har det vært mulig å presentere den for et for publikum også utenfor de mange bluesscenene, slik som vi fik på Moldejazz, – men igjen, det har vært fantastisk!

Vi spør om det er noen som har betydd litt ekstra for Silo dette året.

- Trond Johnsen og hans arbeid som bookingansvarlig har vært fantastisk! sier Iver - Han gjorde en vidunderlig god jobb, og er en veldig bra kar! Det var særlig jeg og Trond som utvekslet telefonsamtaler og eposter, og bandet opplevde samarbeidet med Trond, både fra hver vår landsdel og ute på spillejobbene, som utelukkende positivt! Trond gjorde også en kjempejobb som ”reserve­pappa” ute på spilleoppdrag i tida før jeg fylte 18 år. Det har vært veldig kjekt å bli kjent med Trond i løpet av året! Og Bitten og resten av gjengen, sjølsagt!

At de mange spillejobbene og fokuset på musikken har utviklet bandet musikalsk er det ingen tvil om. Fra å kun spille coverlåter i starten presenterer bandet nå hovedsakelig egenkomponert musikk, og vi må spesielt berømme Iver som på så kort tid har utviklet seg til en svært god låtskriver. Vi spør Iver om de har merket den store utviklingen selv.

- Vi har spilt mange konserter, fått mye sceneerfaring, og denne mengdetreninga har gitt oss mulighet til å jobbe med å bli bedre på scena og lage bedre, fullverdige ”show”. Dette er et av områdene der vi føler at vi har utvikla oss mest. Det har vært veldig kjekt å oppleve utviklinga i responsen vi får fra publikum!

Avslutningsvis, Iver, hva skjer videre med bandet?

- De neste månedene skal Oliver ut på ei lengre reise rundt omkring i Asia. Da går vi inn i ei planleggingsfase og låt­skrivingsfase, og så får vi se hva som skjer når vi nærmar oss sommeren. Vi blir blant annet å se på Trandalblues i juli! Det gleder vi oss til.

Iver kan forsikre oss om at Silo vil bestå også etter at året som Union Bluesband er tilbakelagt. De fire bandmedlemmene skal nå videre på skoler og hver enkelt skal gjøre noen valg i livet sitt. Så blir aktiviteten lagt opp etter hvor de måtte befinne seg geografisk i tiden fremover.

Vi ønsker bandet lykke til videre, og håper vi fortsatt vil kunne oppleve Silo på norske bluesscener.  

--------

Union Bluesband 2017 - BEST & VERST

Beste publikum: Fjordblues på Sandane.

Beste konsertarrangør: Fjæra Bluesklubb (om det er lov, siden bandet bor her).

Beste konsertlokale: Pakkhuset på Årnes.

Beste matopplevelse: Dark Season Blues på Radisson Blu i Longyearbyen.

Beste overnatting: Vi har bodd på mange flotte plasser, men på Svalbard hadde de jaccuzzi.

Beste festivalopplevelse: Skånevik Bluesfestival.

Største publikum: Vet ikke. Det var i alle fall trangest om plassen på Herr Nilsen i høst.

Verste reise: Sandane – Narvik.

Flotteste reise: Svalbard!

Nedtur: Ingenting verdt å nevne.

Høydepunkt: Kvelden på Red´s i Clarksdale!

 

Silo utenfor Shack Up Inn i Clarksdale
Silo utenfor Shack Up Inn i Clarksdale