Union Bluesband 2001: Little Andrew & The Blue Masters

Blues-/rockabillybandet Little Andrew & The Blue Masters fra Gjøvik/Spydeberg vant UBC i 2000 og ble dermed Union Bluesband (UBB) i 2001. Vi har stilt frontfiguren, Andreas “Little Andrew” Stamnes spørsmålene på plakaten her og fått en interessant video med svar. 

Little Andrew er fortsatt på veien og du kan sjekke ham ut på Spotify

De har også gitt oss mulighet til å dele låta Little Blue fra 2001 hvor selveste Rock Bottom er med. Andreas spilte i en periode i bandet til blueslegenden. Lytt på den her:

 
Her er artikkel fra Bluesnews om unionsbandet (Bluesnews nr. 20 - juli 2001) 

Union Blues Band 2001 - Little Andrew & the Blue Masters – band med potensiale

(Tekst: Mona Johansen/foto: Terje Åsvestad)

Om lag ti ganger hadde Little Andrew & the Blue Masters spilt sammen da de vant Union Blues Cup. Målet var å kommer til finalen. De hadde aldri trodd at de skulle vinne. 

Andreas «Little Andrew» Stamnes husker godt da Rune Endal gikk opp på scenen på Notodden i fjor sommer og begynte å fortelle om vinneren av cupen. 

– Jeg dunka borti trommisen og sa: «Dette er oss.» Han rista på hue og sa: «Nei, nei, det kan ikke stemme.» Og så hørte jeg navnet. Det er nok den beste følelsen jeg har hatt i hele mitt liv. Det må ha vært akkurat sånn Lars Joakim hadde det da han ble lest opp som vinner av Big Brother.

Andreas begynte å spille gitar da han var tolv år. Bluesen oppdaget han på puben Muddy's i Spydeberg, der han begynte å jobbe da han var seksten. På den tiden spilte han i et punkrock-band og syntes blues var for gamle folk. Etter hvert fikk han likevel sans for musikken. En kamerat som spilte jazz ga ham noen akkorder og skalaer, og han satte i gang å øve. 

I 1998 ble Andreas meldt på Union Blues Cup sammen med Ronnie Jacobsen.

– Da jeg fikk brevet fra Norsk Blues Union om at jeg ikke fikk være med, sa jeg til fatter: «Jeg skal faan meg vise dem.»

To år senere vant Andreas og bandet hans Union Blues Cup.

Andreas tror de vant fordi de hadde størst potensiale, ikke fordi de var det beste bandet. 

– Og så har du dette med show. Min filosofi er at jeg spiller for at den vanlige mann i gata skal kunne stå på stolen og klappe. Ikke for at musikere skal stå bak der og synes at det er sinnsykt bra. Det er selvfølgelig også moro, men det er den vanlige mann i gata som kommer tilbake og kjøper platene, sier gitaristen med forretningssans.

Etter at de vant har gutta bare hatt oppturer. Det største til nå var å spille på byLarm i Bergen. Men de har hatt andre spillejobber som har gått bedre, blant annet på Muddy Waters i Oslo, Hallingblues på Gol, Stavanger Jazzfestival og Unionsmøtet i Trondheim. 

– Men jeg tror det vi har opplevd til nå bare er "peanuts" i forhold til det vi kommer til å oppleve det neste året, sier Andreas. 

15. 16. og 17. juni var de i studio og spilte inn en singel med Rock Bottom som produsent. Andreas ble kjent med Rock da han spilte på Muddy's i Spydeberg og har vært over i Florida i 18 dager og spilt sammen med ham. 

– Det er utrolig hva jeg lærte på de tre ukene. Jeg skjønner godt hvordan Vidar har blitt så god etter flere år der borte.

Andreas smiler og forteller om da han som syttenåring fikk spille sammen med Vidar Busk i Drøbak.

– Jeg fortalte Vidar at jeg skulle dra bortover. Da lo'n litt og spurte om vi ikke skulle spille sammen. Han spilte i C og så spilte jeg en solo i A. Det er ikke helt ute, men det er ganske bra ute. 

Little Andrew & the Blue Masters spiller blues og rock 'n roll med snev av rockabilly. Enkelte har sammenliknet dem med svenske Bluebirds.

– Hvis du spiller enkel blues og kjører en del show, så er det «bankers». Det går ikke an å ikke like det. Jeg pleier å si at hvis rockefoten ikke går når du hører dette, så har du ikke bein, sier Andreas ubeskjedent, men legger til at det kanskje er å ta litt for hardt i. 

Om lag halvparten av det de spiller er eget materiale. Andreas står bak det meste, selv om de jobber med det sammen. Siden i fjor sommer har de brukt mye tid på å gå igjennom kritikk de har fått. Det har blant annet ført til endringer i repertoaret.

Andreas har problemer med å forstå at Dagbladet og VG ikke interesserer seg mer for Union Blues Band. 

– Vi er kanskje et av de banda i Norge som har fleste spillejobber på så kort tid. Hadde vi vært et rockeband, hadde de kasta seg over oss. Det er ingen andre miljøer i Norge som har det sånn som Norsk Blues Union. Det er ingen andre miljøer som har et band som blir sendt på turné en gang i året i regi av en organisasjon. Jeg fatter ikke at de ikke har åpna øya for det her. 

Opptatt av markedsføring

– Man må ha PR for å nå fram. For å få det kan man gjøre mange stunt. Jeg har tenkt på neste års Big Brother. Bare for å kunne snakke om bandet der inne. Hvis jeg kommer ut som vinner og skal spille et sted, så kommer det sikker over 200 stykker. Det er kanskje mange som synes det er helt forkastelig, men skal man komme fram så må man gjøre noe for det. Det holder ikke å sitte hjemme og vente på telefon for å få spillejobber.

Andreas tror han ville klart å være i huset i 100 dager – hvis han hadde fått med seg gitaren, vel og merke. Uten den hadde han neppe klart det. 

– Jeg må høre musikk. Har du med gitar så får du i hvert fall hørt noe. 

Andreas legger ikke skjul på at det ligger markedsføringstanker bak bandnavnet også.

– Hvis det går skeis med bandet, så er i hvert fall «Little Andrew» et navn som står igjen og som jeg kan bruke videre. 

«Blue Masters» var det bassisten som fant på. Det er han Andreas har spilt lengst sammen med og som han begynner med når han blir bedt om å si noe om de andre i bandet:

– Tom Erik Sveum er med 120 prosent. Han er en god fyr å ha med seg, for han kommer alltid med konstruktiv kritikk. 

Tore Slåttsveen er en flink åttitallsgitarist som har kasta seg på bluesen. Vi to har veldig forskjellig spillestil. Hadde vi ikke hatt det, ville det blitt veldig flatt og kjedelig. Jeg har kontrollen på scena, men jeg vil gjerne framheve bandet og ikke spille solo aleine hele tida. Uten bandet er jeg ingen ting, sier frontfiguren beskjedent.

– Robert Schei er en utrolig god trommis som kan rette seg etter alt, legger han til.

Robert kom med i bandet i februar i fjor, samtidig med at Andreas var i militæret nordpå. Det var derfor de bare hadde spilt sammen om lag ti ganger da de vant cupen. De tre andre hadde spilt sporadisk sammen i ett år. Før det spilte Tom Erik og Andreas sammen i et danseband.

Alle fire har full jobb ved siden av, men i tiden framover regner de med å ta en del fri. 

– Tore har familie og det må jeg ta hensyn til, men jeg sa til gutta før vi dro på turné: «Enten gir du hundre prosent, eller så stikker du. Hvis du gir nittini prosent, så er ikke det nok». Hva de gjør etterpå er egentlig ikke så farlig, selv om jeg håper at de fortsetter. Jeg setter utrolig stor pris på dem.

Selv ønsker tyveåringen å satse for fullt.

– Kan jeg leve av musikken, så gjør jeg det, selv om det kanskje betyr at jeg også må spille annen musikk. Men det er bluesen som ligger i hjertet. 

Little Andrew & the Blue Masters består av: Andreas Stamnes (gitar/vokal), Tom Erik Sveum (bass), Tore Slåttsveen (gitar) og Robert Schei (trommer).

--------

Deltakere Union Bluescup 2001:

Bourbon Blues Band (Christiansand Blues Club), Noise Pollution (Elverum Bluesklubb), Basic Relation ( Drøbak Blues Club), Cold Shot Band (Glomma B&RR Club), På Sine Haner (Laagendelta Bluesklubb), Woodleg Odd's (Sykkylven Bluesklubb), Blueskarusellen (Tranby Bluesklubb), Jumpin' Jerry & The Blue Healers (Trondheim Bluesklubb) og P.T. Cruisers (Oslo Bluesklubb).