Koronablues på Ørlandet

Ørland Bluesfestival hadde helga 25.-26. september opprinnelig lagt opp til et program med gjester fra Australia og USA i henholdsvis Fiona Boyes og Heather Crosse i tillegg til gode norske navn som Steinar Albrigtsen og Monika Nordli, Nave & The Ghost Collectors og Jolly Jumper & Big Moe and The Jimbo Jambo Band. Helt slik skulle det ikke gå, men konsert ble det.

Koronablues på Ørlandet
Jolly Jumper & Big Moe and The Jimbo Jambo Band på BarRock.

Koronaviruset førte til kanselleringer, og det var en stund uklart om det ville bli noe blues på Brekstad i det hele tatt denne helgen. Men gjengen bak festivalen ga ikke opp så lett. De satte opp en erstatningskonsert, en såkalt koronakonsert, på BarRock på Brekstad lørdag 26. september. Dette ble en dobbeltkonsert med Mats Nerli og Jolly Jumper & Big Moe and The Jimbo Jambo Band. Det ble lagt ut kun 70 billetter i døra, og det var bordservering og fullt fokus på å arrangere et smittefritt arrangement. Utestedet BarRock har i mange år samarbeidet med Ørland Bluesklubb og markerte seg nok en gang med rask og vennlig service. 

Mats Nerli
Mats Nerli fra Istad utenfor Molde startet kvelden kl 20. Mats ble godt beskrevet i forrige utgave av Bluesnews etter at han i sommer spilte på Skjærgårdsblues på Veiholmen utenfor Smøla. Mats leverte samme konsept på Brekstad. På repertoaret var hans egne låter i norsk språkdrakt, bundet sammen med gode historier. Han ble veldig godt mottatt på Veiholmen, men konseptet passet enda bedre på intime BarRock enn på det store samfunnshuset på Veiholmen der festivalen grunnet smittevern ble tvunget til å avholde konserten. Mats trollbandt publikum i 90 minutter med en innlagt liten advarsel tidlig om at prating under konserten ikke var så populært oppe på scena. Og fra da av lystret publikum. 

Mats Nerli (bildet over) solo skiller seg fra hans band Nerli There som er et americana-/rockeband som stort sett synger på engelsk. Solo framstår han mer i retning av en singer/songwriter. Både melankoli og humor er fremtredende i tekster og fremføring. Han burde være klar for et større publikum, selv om han selv sier han er litt usikker på om f.eks østlendinger vil forstå romsdalsdialekta. Det skulle absolutt ikke være noe i veien for det, og arrangører over det ganske land kan være trygge på at gjestene vil sette pris på både tekster, låter og fremføring. 

Jolly Jumper & Co 
Klokka 22 var turen kommet til Jolly Jumper & Big Moe and The Jimbo Jambo Band. Gjengen trenger neppe noen nærmere presentasjon, og spesielt ikke på Ørland Bluesfestival der duoen Kjell Inge Brovoll og Jan Erik Moe har vært med på hvert år siden starten. Det blir 21 år på rad! Daniel Røssing på piano og Arne Skognes på trommer utfyller duoen perfekt. Gjengen leverer skyhøy kvalitet i flere bluessjangre, og det ble et lekent sett på 90 minutter hvor blant annet også Pengegaloppen av Vidar Sandbeck ble servert i et lett bluesformat. Gutta fikk ikke lov til å forlate scenen før det ble gitt ekstranummer.

Det ble nok ikke det helt store publikumsbesøket som arrangøren håpet på, men artistene leverte likevel en fantastisk konsert. Primus motor og lydmann Syver Srøbka sa etter konserten at det var synd at folk ikke møter opp når man prøver å arrangere noe i lokalmiljøet som kvalitetsmessig absolutt holder mål og burde falle i smak. Han ønsket likevel å takke de frammøtte og artistene som virkelig leverte denne kvelden.

I nabobygda Råkvåg var det samme kveld en blueskonsert med lokale Blue Aspic, men i og med at det på begge steder var så begrenset kapasitet (i Råkvåg var det plass til 50), var det ikke forventet at dette ville skape store problemer for noen av arrangørene. 

Vi vil ønske festivalen lykke til med planleggingen av neste års festival. Og da er blues-jam’en, en av Norges alle beste jam sessions, tilbake også. Vi sees på Brekstad i september 2021.

Primus motor i Ørland Bluesklubb, Syver Srøbka.
Primus motor i Ørland Bluesklubb, Syver Srøbka.