Pressemelding: Norsk Blues Union fikk avslag fra Kulturrådet

Norsk Blues Union (NBU) fikk avslag på søknad om midler til Norgesturnè med Union Bluesband – Malvin Nøsen Company fra Kulturrådet ved Musikkutvalget for utøver- og produksjonsstøtte, som behandler søknader om prosjektstøtte, bestillingsverksstøtte, musikerstøtte og ensemblestøtte.

Begrunnelsen for avslaget var at de ikke fant rom for vårt prosjekt innenfor sine rammer.

Norsk Blues Union ønsker med prosjektet Union Bluesband å presentere lovende, talentfulle band for et større publikum i form av en landsdekkende turné. Vi ønsker også å satse på å nå andre målgrupper i tillegg og kommer til å jobbe med å booke inn bandet på bl.a. skolekonserter og andre ungdomsrelaterte prosjekter. Norsk Blues Union vil med dette rekruttere og inspirere uetablerte, norske artister som har potensial til å markere seg på et nasjonalt og internasjonalt plan. I tillegg til å hjelpe ambisiøse bluesband fungerer denne turneen også som et nettverksbyggende tiltak for medlemsklubber, samtidig som det er lagt inn elementer av arrangøropplæring som for eksempel fokus på kontrakter og generell konsertgjennomføring.

Norsk Blues Union ble meget skuffet når vi mottok avslaget fra Kulturrådet. Vårt spørsmål blir derfor hvem bør få støtte, om ikke de unge og uetablerte? Når man ser på tildelingslistene at det gis støtte til artister som er godt etablerte, både økonomisk og profesjonelt, synes Kulturrådets tildelingsutvalgs prioriteringer noe rart.

2012 har vært et krevende, men også svært inspirerende år for det norske bluesmiljøet. Norsk Blues Union feiret 15 år sammen med vårt medlemsblad BluesNews noe som ble markert med en strålende jubileumskonsert i Oslo 6. desember. I år mottok Norsk Blues Union den høythengende utmerkelsen Bluesprisen under Notodden Bluesfestival.  Vårt medlemsblad Bluesnews som for øvrig er blitt Norges største musikkmagasin, mottar i januar 2013 pris i kategorien «Printed media» fra amerikanske Blues Foundation. Rita Engedalen vant European Blues Challenge som ble arrangert i Berlin i mars 2012.

Samtidig har det vært et krevende år rent økonomisk. Vi jobber med å etablere Norsk Blues Union som en selvstendig organisasjon, men må på mange måter bygge organisasjonen fra bunnen av da lite midler fulgte med ut av Norsk Rockforbund. De tildelte prisene viser likevel at vi er på rett vei og det gir inspirasjon til å gå på videre med krum hals.

Begrunnelsen for bluesprisen under Notodden Bluesfestival var bl.a. vårt mangeårige arbeid med rekruttering blant de unge, samt vår turne rundt i landet for et ungt uetablert band. Men alt dette er basert på at vi får midler fra Kulturrådet. Med dette avslaget er det reell fare for at alt vi har jobbet for å etablere i så mange år kan falle i grus.

I 2012 har union bluesbandet, Yngve & His Boogie Legs, vært det mest suksessrike noensinne. Vi har aldri før klart å få til så mange spillejobber rundt i landet. Arbeidet med årets turne er allerede godt i gang, men NBU har ingen midler selv til å finansiere denne. Vi må nå rette oss mot bl.a. det private næringsliv på jakt etter sponsormidler. Det kan være den eneste muligheten vi har for å opprettholde flaggskipet som er med på å binde Blues-Norge sammen.

Fakta:
Norsk Blues Union: www.norskbluesunion.no
Norsk Blues Union (NBU) er en sjangerorganisasjon for bluesklubber og -festivaler samt spillesteder som slutter seg til NBUs formål. NBU har som overordnet mål å skape et rikt miljø for blues i Norge og har som intensjon å øke kjennskapen til blues og beslektede musikkformer i Norge gjennom konserter og faglig virksomhet knyttet til sin drift.

Union Bluescup:
Et av Unionens viktigste satsningsfelt er å bidra til å rekruttere nye talenter til den norske bluesscene gjennom turneprosjektet Union Blues Band. Talentkonkurransen Union Blues Cup blir arrangert hvert år av Norsk Blues Union (NBU) i samarbeid med Notodden Blues Festival og flere andre samarbeidspartnere. Vinnerbandet får tittelen Union Bluesband, og blir premiert med bl.a. en turne rundt i norske bluesklubber og festivaler, tilrettelagt av Norsk Blues Union.

Kontakt:
Leder Norsk Blues Union Bitten Svendsen mobil 958 28 910 – Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.